Testen en assessments

Heb jij weleens een test of assessment gedaan?
Bij een sollicitatie of promotie wordt er altijd gekeken naar je CV. Voor verschillende functies kun je gevraagd worden om ook een assessment of test te doen.
De bekendste testen zijn:

  • Intelligentietest
  • Profile Dynamics (ook bekend onder insight profile)
  • MBTI
Welke kleuren heeft jouw karakter?

Spannend zo een test

Het grappige is dat zo’n test is bedoeld om te kijken naar wie je nou werkelijk bent, en vaak is de uitkomst helemaal niet zo verrassend. En toch heb je voor aanvang van zo’n test allerlei vragen:

  • Wat nou als ik niet goed genoeg blijk te zijn?
  • Wat nou als de test niet laat zien wie ik van binnen echt ben?
  • Of wat nou als de test laat zien wie ik van binnen wel ben (onzeker, boos, chaotisch, enz.).

Geen verrassingen

Laat die vragen maar los.
Na vele testen weet ik dat er niets uit komt dat je nog niet wist. Wie kent je nou beter dan jijzelf? Toch kan zo’n test je wel veel inzichten opleveren.

Profile Dynamics, deelt je eigenschappen of vaardigheden in in de kleuren groen, blauw, geel, oranje, rood.
Een voorbeeld: Uit de test bleek dat een kandidaat voornamelijk groen en blauw is. Mensen uit zijn omgeving zijn daar erg verbaasd over. ‘Waar is dat rode* van jou dan?’ vroegen ze hem. Uit de test bleek dat rood juist zijn allergie was.

Blijf bij jezelf!

Heel verrassend bleek dat ‘rood’ jarenlang zijn overlevingsmechanisme is geweest. Om zich staande te houden in een ‘rode’ omgeving, had hij de vaardigheden van ‘rode’ mensen aangeleerd. Als hij het gehouden had bij zijn groene eigenschappen, was hem dat nooit gelukt.
De kandidaat werd aangenomen. De test had uitgewezen dat hij flexibel was, en in staat was nieuwe vaardigheden aan te leren.
Inmiddels is hij een aantal jaren verder. ‘Rood’ kan hij soms gebruiken, maar het is geen overlevingsmechanisme meer. Hij blijft steeds meer bij zichzelf.

Ik geef toe, het is niet altijd makkelijk om iets dat jarenlang een gewoonte was, los te laten. Met hulp van een coach heeft de kandidaat uit bovengenoemd voorbeeld zich kunnen ontwikkelen, en weet hij wat hij nog te doen heeft.

Blijven ontwikkelen, of niet?

Zelf doe ik regelmatig testen. Niet om te weten wie ik ben, maar omdat ik benieuwd ben naar nieuwe inzichten. Ook ik wil mezelf blijven ontwikkelen en zo’n test kan me inzicht geven in de kwaliteiten of talenten die ik nog verder zou kunnen ontwikkelen.
Ik zeg bewust het ontwikkelen van kwaliteiten/talenten. Want ik ben het eens met Marcus Buckinghame en Donald O Clifton, die in het boek ‘Ontdek je sterke punten’ (waar overigens ook een leuke test in staat) stellen dat je je beter kunt focussen op je talenten dan op je non-talenten.

Behoefte aan ondersteuning?

Wil jij ondersteuning in het inzichtelijk maken van je talenten of het loslaten van je overlevingsmechanismen? Ik help je er graag mee.

klik hier voor het maken van een afspraak

Met Optimale groet,

*Rood staat voor: Innerlijke drijfveer: orde aanbrengen in de externe wereld en de concurrentie aangaan. Doelstelling: controle, onafhankelijkheid en verandering Beoordeelt anderen op: hun vermogen om de klus te klaren Beïnvloedt anderen door: zijn/haar sterke karakter, vasthoudendheid en gedrevenheid Waarde voor de organisatie: houding van ‘dat doen we wel even’, verbeeldingskracht doortastendheid. Maakt overmatig gebruik van: ongeduld, individualisme, macht Onder enige druk wordt hij/zij: strijdlustig, overdreven logisch, zeer fel, opstandig Angst: verlies van controle, op anderen te luchtig overkomen.
Effectiviteit verbetert door: meer geduld, betrokkenheid bij mensen, bescheidenheid, te accepteren dat hij of zij realistisch gezien evenveel foute inschattingen zal maken als de andere typen.
Facebookpinterestlinkedinmail