Verwachtingspatronen

Probeer jij ook steeds om je leven te veranderen?
En word jij keer op keer teleurgesteld in je verwachtingen?

STOP! STOP! STOP!

Stop met proberen en stop met verwachtingen te hebben! Ik zal je uitleggen waarom.

Pro-beren

Om te beginnen het woord ‘proberen’. Je hebt vast weleens van iemand gehoord dat je niet ‘moet proberen’ maar ‘moet doen’. En dat klopt. Ga maar na, hoe vaak heb jij iets geprobeerd wat gelukt is? En als het wel gelukt is, hoe vaak heb je het geprobeerd?

Als je het woord proberen nader bekijkt dan zie je het volgende staan:
PRO beren. Als je dat letterlijk neemt, zie je bij voorbaat al beren op de weg. Je voornemen zal niet lukken omdat je met al die beren bezig bent!
Die beren ben je één stap voor door gewoon te gaan doen wat je van plan was. In het ergste geval kun je achteraf zeggen: ‘Het was niet makkelijk maar het is me gelukt!’

Verwachtingen.

Ik zeg altijd: wie verwacht zal teleurgesteld worden.

Als je tegen je partner zegt dat de container naar buiten moet, en vervolgens verwacht dat je partner dat gaat regelen, dan is de kans groot dat je teleurgesteld wordt. Vraag gewoon of hij of zij de container buiten wil zetten. Dat scheelt een hoop ergernis en misschien zelfs een woordenwisseling.
Als je tegen je kind zegt: ‘Doe de deur dicht’. Dan zegt hij/zij wellicht ja. Maar je was niet duidelijk, dus kan het zijn dat het pas morgen gebeurt.

Ver-wacht

Ten eerste, als je iets verwacht dan plaats je iets in de toekomst waarvan je niet weet hoe die eruit ziet. Daarnaast is je verwachtingspatroon vaak geprojecteerd op een ander. Hoe reëel is dat?
Tuurlijk is het wenselijk dat je kinderen doen wat je zegt. Maar wees heel duidelijk. Anders levert het vooral frustratie op. Een ander kan namelijk (over het algemeen) geen gedachten lezen.

Heb je het woord ‘verwacht’ al nader bekeken?
VER wacht. Tja, je wacht dus op iets wat ver is. En wellicht niet eens haalbaar.

Wil je weten hoe je het aan kunt pakken?

Wil je meer tips of een gratis vrijblijvend gesprek?

klik hier voor het maken van een afspraak

Met Optimale groet,

Facebookpinterestlinkedinmail