De gedachte alleen al……

Bij de gedachte aan een functioneringsgesprek of sollicitatiegesprek breekt het zweet je al uit. En dan hebben we het nog niet eens over een presentatie houden.

Beoordelingsvrees en straalangst worden al vaak afgedaan als faalangst.
Toch zijn het twee verschillende dingen. Het kan zijn dat je met gemak een presentatie houdt, maar dat je met trillende handen naar een beoordelingsgesprek gaat. Of andersom.

Straalangst of faalangst……

Toch hebben ze, ondanks dat het twee verschillende dingen zijn, ook gemeenschappelijke factoren. Het gaat om jou. Het gaat erom wat een ander van je vindt. Bij een beoordelingsgesprek zal je leidinggevende een mening hebben over je prestaties, dat klopt. Maar bij een presentatie ben jij vaak degene die een mening over jezelf hebt. En die is vaak niet mals. Ondanks dat je de presentatie van voor naar achter kent, ben je zeer kritisch. Op je kleding, op je houding en op alles waar dat stemmetje in je hoofd over begint.Bij een beoordelingsgesprek kan angst om de hoek komen kijken. Dit heeft te maken met de ervaringen die je in je leven hebt opgedaan.

Wat is jouw ervaring?

  • Kon je bij je ouders nooit iets goed doen?
  • Hoe was je schooltijd?
  • Hebben je vorige leidinggevenden je weleens een schouderklopje gegeven?
  • Of lag hun focus alleen op het behalen van resultaten en was ‘goed’ nooit ‘goed genoeg’?

En hoeveel vind jij jezelf waard? Durf jij op te komen voor jezelf als er wordt gezegd dat je jezelf moet verbeteren op punten waarvan jij vindt dat je al presteert zoals van je verwacht wordt?

Innerlijke dialoog

Zowel beoordelingsvrees als straalangst kun je onder andere aanpakken door naar je innerlijke dialoog te luisteren. Wat zeg je nou eigenlijk tegen jezelf? Maak je jezelf al bang voordat het gesprek of de presentatie begint? Luister eens objectief naar de toon die je tegen jezelf aanslaat. Is die hoog of laag? Hard of zacht? Verwijtend of opbouwend? Wist je dat je deze stem kunt veranderen? Zou je ook zo tegen je beste vriend(in) praten? Nee? Waarom dan wel zo streng tegen jezelf? Wees gerust wat liever voor jezelf. Praat eens tegen jezelf alsof jezelf je beste vriend(in) bent. Zou je boos worden als hij/zij een keer stottert in een presentatie? Nee? Waarom dan wel op jezelf?

Gratis filmpje!

De kracht van visualiseren

Tot slot kun je proberen om een gesprek of presentatie voor te bereiden door te visualiseren hoe het zal verlopen. Zie hoe je vlekkeloos die presentatie geeft, het applaus in ontvangst neemt en geniet van wat je aan positieve geluiden krijgt.

Hoor hoe lovend je leidinggevende over je is. En zie hoe je de kritieke puntjes in een rustig gesprek kunt weerleggen met jouw visie. En oefen ook alvast die vraag voor loonsverhoging, opleiding, andere functie of extra verlof. Het ergste wat je kan gebeuren is dat hij of zij nee zegt.

Wil je meer informatie of een gratis vrijblijvend gesprek?
klik hier voor het maken van een afspraak

Met Optimale groet,

Facebookpinterestlinkedinmail